![](https://www.meubelvisie.nl/wp-content/uploads/2020/11/Ik-hoop-dat-ik-u-dit-keer-niet-op-de-kast-jaag.png)
Kent u die uitdrukking? Iemand op de kast jagen? Het betekent natuurlijk zoiets als ‘iemand plagen sarren’? Het is een bekend spreekwoord in het Nederlands. En ik mag er dan dol op zijn, de jeugd ziet dat tegenwoordig toch iets anders. Spreekwoorden en gezegden, ze worden steeds minder gebruikt. Terwijl de kracht er van juist ligt in het simpel en herkenbaar neerzetten van bijvoorbeeld een situatie, een gebeurtenis of een persoon.
Wist u trouwens ook dat er aardig wat spreekwoorden en gezegden zijn die het over meubels hebben? Dit keer een inkijkje in de Nederlandse taal, aan de hand onze meubelen.
Heeft u het wel eens gedaan? De poten onder iemands stoel weggezaagd? Natuurlijk wordt er niet bedoeld dat iemand met een zaag rondloopt, om stoelen te slopen. Het betekent natuurlijk niets anders dan ‘iemands positie verzwakken’. Je hoort het nog wel eens bij politici of voetbaltrainers.
Een andere dan; je mening niet onder stoelen of banken steken. De meeste Nederlanders weten wel dat hier bedoeld wordt ‘openlijk voor je standpunten uit durven komen’. Maar kent u ook tussen twee stoelen in de as vallen? Dit gezegde is al wat minder bekend. Het betekende in de Middeleeuwen in ieder geval zoiets als ‘tussen twee gevallen niet weten te kiezen en dus niets uitrichten of de gelegenheid verzuimen’. Dat is tegenwoordig versimpeld tot ‘er bekaaid vanaf komen’. Wat natuurlijk ook weer een spreekwoord is.
Van de stoel naar de bank, want ook de bank wordt gebruikt in spreekwoorden. Zo is er het gezegde op de pijnbank leggen, wat natuurlijk ‘het iemand erg moeilijk maken’ betekent. Minder bekend is iemand achter de bank schuiven. Als iemand dat gebruikt, bedoelt hij dat er ‘iemand minachtend behandeld wordt’.
Tot slot nog even de tafel. Aan de groene tafel zitten? ‘Bestuurslid zijn’! Of de tafel de nodige eer bewijzen’? ´Smakelijk gaan eten’. Helpt u mee om ze niet verloren te laten gaan, die spreekwoorden en gezegden? Ze verrijken onze taal!
Dus: breng ze ter tafel wanneer u kan, maar let op dat wat u zegt wel ergens op stoelt, en ga niet als een olifant door de porseleinkast, want anders zult u door de bank genomen genegeerd worden.