Het grootste deel van de aarde bestaat uit water en toch is slechts 2,5% van al het water op aarde zoet. Het grootste gedeelte van dit zoete water bestaat ook nog eens uit de ijskappen van Antarctica. Helaas zijn we hard op weg om deze ijskappen te laten smelten.
Slechts 0,26% van al het zoete water is beschikbaar voor mens en dier. Dat is 93.000m3 en hiervan kunnen we ook nog maar 0,014% van gebruiken omdat de rest diep in de grond of hoog in de wolken zit. Dit betekent nog maar 5100m3 per persoon en dat wordt helaas steeds schaarser omdat de welvaart en bevolking toeneemt.
3 kwart van al het zoete water wordt door mensen gebruikt en toch zijn er een miljard mensen in ontwikkelingslanden die het zonder of met zwaar vervuild water moeten doen. Dit betekent dat de westerse wereld flink misbruik maakt van het milieu. In Nederland gebruiken we gemiddeld 119 liter per persoon. Denk aan drinkwater, douchen, wassen etc. Indirect verbruiken we zelfs 6000 liter per dag. Bijvoorbeeld door het water wat in de bio en kleding industrie wordt gebruikt.
Wat heeft dat met meubels te maken?
Wat heeft dat nou met meubels te maken zult u denken? Denk eens aan de duizenden zitmeubels met katoenen bekleding. Om katoen te produceren is circa 8000 liter water per kilo katoen nodig. Dat is niet alleen sproeiwater maar het water dat nodig om het product van katoen naar eindproduct te brengen.
Denk daarnaast ook eens aan de insecticiden en pesticiden die worden gebruikt bij het verbouwen van katoen. In Europa worden er strenge eisen gesteld maar in arme ontwikkelingslanden is dit niet het geval.
Afvalwater afkomstig van het verven van stoffen wordt zonder pardon op het oppervlakte water geloosd. Dat komt omdat wij als consument in de westerse wereld zo goedkoop mogelijk onze meubels willen kopen.
Om die reden wordt het verven van katoenen stoffen in ontwikkelingslanden gedaan waar niemand zich druk maakt over regels. Denk aan China, Indonesië, Bangladesh e.d. De giftige reststoffen veroorzaken allerlei huidaandoeningen bij mensen die in de buurt van deze fabrieken leven. Dit water wordt ook weer gebruikt om hun akkers te besproeien, zich te wassen of om van te drinken wat zelfs tot hersen afwijkingen kan leiden.
Wat doet MeubelVisie?
Wij van MeubelVisie proberen zoveel mogelijk bewustwording te brengen bij de consument. We proberen de consument te laten kiezen voor het recyclen van hun meubels. Meubels kunnen veel langer mee dan de garantieperiode van 1 tot 3 jaar. Het start allemaal met het gebruik van de juiste materialen.
Daarnaast is er zoveel mogelijk om uw meubel een tweede leven in te blazen. Denk aan het vervangen van zittingen, nieuwe stoffering of deelstoffering, meubels opvullen en ook het verven van meubels word steeds populairder.
Er is zoveel mogelijk waarmee iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid kan nemen in het ontzien van ons milieu. Meubels recyclen heeft een grote impact op de leefbaarheid van de aarde en is eenvoudig te realiseren. Daarnaast is het nog veel voordeliger voor uw portemonnee ook.
Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden om uw meubel te recyclen en een nieuw leven te geven? Neem dan gerust even contact met ons op.
Bronnen: OneWorld.nl | NRC.nl
Goede visie ! Ik heb elders op deze site mijn verzoek voor mn meubel restauratie al geplaatst !
Dat is fijn om te horen. Beste kunt u overigens rechtstreeks met ons mailen naar info@meubelvisie.nl