Meubels weggooien kost geld. In 2008 had de Volkskrant al is een interessant artikel hierover geplaatst. Wat ons eigenlijk heeft aangezet om dit bedrijf in 2011 te beginnen. Omdat wij toevallig goed zijn in repareren, reinigen en stofferen dachten we hiermee een verschil te maken.
We laten ons gek maken
Interieurbladen, woonprogramma’s en de bergen drukwerk wat elke week door de brievenbus binnen komt. Zorgen ervoor dat we constant geprikkeld blijven worden om nieuwe meubels te kopen. Meubels die eigenlijk nog niet echt versleten zijn. Zonde van uw portemonnee maar zeker zonde voor het milieu.
Meubels weggooien
Meubels die worden weggegooid belanden uiteindelijk allemaal op de enorme vuilnis hopen die er al zijn. Dit kost enorm veel energie. Het kost zelfs zoveel energie. Wat een gemiddeld huishouden in een halfjaar tijd nog niet eens verbruikt. Het weggooien van meubels kost dan ook ongemerkt best wel heel veel geld. Maar moet dat onze drijfveer zijn om oude meubels niet langer weg te gooien.
Meubels weggooien is niet nodig
Onderzoeken hebben uitgewezen dat in Europa miljoenen meubels worden weggegooid. Waarvan een heel groot deel gewoon nog gebruikt konden worden. Een ander deel kan gewoon nog gerepareerd worden of overnieuw gestoffeerd. Ondanks dat ook dat geld kost is het toch vaak voordeliger en altijd beter voor het milieu.
Waarom geen goedkope meubels kopen
Goedkope meubels repareren, reinigen of stofferen is vaak te duur in verhouding met de nieuwwaarde. Maar wat u niet moet vergeten is dat goedkope meubels vaak gemaakt zijn van spaanplaat waar giftige stoffen zoals formaldehyde in is verwerkt. Ook goedkope bankstellen die vaak uit lage lonen landen vandaag komen en in containers ons land binnen komen. Worden voordat de containers worden geleegd eerst belast met formaldehydegas.
Uiteraard slecht voor het milieu maar ook voor onze gezondheid. We horen ook vaak dat bij aanschaf van nieuwe meubels ineens onduidelijke lichamelijke klachten zijn ontstaan zoals hoofdpijn, misselijkheid of gewoon een gevoel van onbehagen.
Uiteindelijk is goedkoop, duurkoop
Het blijven bijdragen aan een weggooi maatschappij komt ons een keer duur te staan. Opwarming van de aarde, het broeikaseffect. We kunnen stoer doen, onze schouders ophalen maar het komt ons duur te staan en ik denk dat het sneller is als menig mens denkt. Daarom is het repareren of stofferen van meubels niet een kwestie van goedkoper uit zijn dan nieuw kopen. Maar bewust bezig zijn met onze samenleving.
Laten we nadenken
Het is geen goed idee om je huis vol te zetten met goedkope meubels of prullaria die of na korte tijd weer worden vervangen. Zitmeubels kunnen prima worden gestoffeerd waardoor u eigenlijk weer een nieuwe bank of fauteuil heeft. Kasten, tafels etc kunnen worden gerestyled waardoor u toch weer een ander interieur heeft.
Wat is er mis om gewoon die oude vertrouwde meubels te behouden en gebruiken. Of ze nu duur of goedkoop in aanschaf waren geweest. Alles veranderen om alleen mee te kunnen doen aan een commerciële modetrend. Die de economie kortstondig geld oplevert maar op de lange duur alleen maar geld kost en een milieu creëert die het leven op onze mooie planeet voor altijd veranderd. We zijn toch geen schapen die achter de grote meute meelopen.