Wanneer u een nieuwe bank wilt kopen, is belangrijk om te weten waarop u moet letten. Dan weet u ook precies wat de risico’s zijn en wat u later kunt verwachten voor onderhoud of herstellingen. De vulling van een bank is daar een belangrijk onderdeel van. In alle banken zit er namelijk spons en/of schuim. Vaak is dat polyether en koudschuim. Wij zetten voor u de verschillen op een rijtje.
Het verschil tussen polyether en koudschuim
Polyetherschuim is een sponsachtig, veerkrachtig materiaal en is de voorloper van koudschuim. Het verschil tussen beide zit vooral in de draagkracht. Bij polyether wordt die draagkracht bepaald door het soortelijk gewicht: hoe zwaarder het polyether is, hoe duurzamer. Bij koudschuim wordt de draagkracht dan weer bepaald door de veerkracht. Beide materialen worden gebruikt voor schuim in een bank, maar door de verschillende eigenschappen is de toepassing anders.
Prijs en duurzaamheid van polyether en koudschuim
Het grootste verschil tussen polyether en koudschuim zit in de prijs. Die kan voor koudschuim oplopen tot het dubbele van polyether. Dat betekent ook dat koudschuim langer mee kan gaan dan polyether van dezelfde prijsklasse. Belangrijkste verschil is dat een kussen van koudschuim meer veerkracht heeft dan een kussen van polyether en op de lange termijn consistenter blijft in het zitcomfort.
Soortelijk gewicht van polyether en koudschuim
Zoals gezegd, bepaalt het soortelijk gewicht de hardheid en de duurzaamheid van polyether. Voor koudschuim is dat niet het geval, maar daar hangt het soortelijk gewicht dan weer samen met de duurzaamheid.
Voor losse rugkussens kunt u kiezen voor polyether met een soortelijk gewicht van 25. Het materiaal is niet zo duur, dus u kunt het desgewenst vervangen wanneer nodig. Voor zitkussens kiest u dan weer beter voor een soortelijk gewicht van 35-40. Net als bij koudschuim kun je bij polyether ook kiezen uit verschillende hardheden. Neem iedergeval niet de softe kwaliteit voor een zitkussen omdat in de eerste drie maanden van gebruik het schuim ng circa 10% in densiteit kan afnemen. Belangrijkste is dan ook bij een nieuwe vulling of nieuw bankstel elke zitplaats evenredig te gebruiken.
Wilt u gaan voor optimaal comfort? Kies dan voor een combinatie van koudschuim met pocket vering. Dankzij de metalen vering en de schuim vulling van koudschuim zult u een aangenaam zitkussen hebben. Echter kan dat niet op elke ondervering worden geplaatst. Singelbanden raden wij af maar met een nosagveer als ondervering is het wel mogelijk.
Absoluut te vermijden!
Naast polyether en koudschuim bestaat er nog een andere schuimsoort, die vooral verwerkt wordt in erg goedkope zitmeubels. Het gaat hier om gerecycleerd schuim, dat gemaakt is van schuimresten die met elkaar samen gelijmd worden. Wij raden u aan om dit soort meubels absoluut te vermijden. U krijgt er erg snel doorzitplekken in en op die manier kan goedkoop uiteindelijk toch best duur uitvallen.
Zijn uw kussens in polyether en koudschuim doorgezakt? Wij kunnen u helpen! Neem contact met ons op om te zien wat de mogelijkheden zijn.
Goedenavond,
Wat zou de gemiddelde levensduur zijn van een bank met polyether SG30 versus HR schuim 35kg? Prijs rond de 1300. Beide met een Dacron afdeklaag.
Met vriendelijke groeten,
Mede afhankelijk van de dikte en ondervering. Kunt u denken aan circa twee/drie jaar voor de polyether sg 30 en 3 tot 5 jaar voor de sg 35.
Goedemiddag, ik ben van plan om online een bank te kopen dat een polyether schuimvulling heeft met een dichtheid van 35 kg per m3 en asondersteuning. Heeft u advies voor mij of dit een handige keuze is en dit niet een doorzakbank wordt na een paar maanden. Het gebruik zal zijn om naar verwachting de komende anderhalf jaar misschien 2 jaar, 3 x per week iemand op te hebben slapen van normale lengte en ongeveer 87 kilo in gewicht. Veel dank vast voor het antwoord.
Een bank pet een polyether SG 35 zal niet zo lang mee gaan. Om iets zinnigs te kunnen zeggen
is het belangrijk om ook de dikte van het schuim te weten en wat voor ondervering er gebruikt is.
Het is dus een combinatie van verschillende factoren die de kwaliteit van een bank bepalen.
Mijn advies is niet doen, een bank moet eerst uitgeprobeerd worden alvorens te kopen. Dus ga naar een goede meubelwinkel en probeer op uw gemak verschillende modellen uit.
gewoon naar de winkel en een normale prijs betalen.
goed advies moet betaald worden.
Dat is natuurlijk nog beter en u bent ook altijd welkom bij ons in de stoffeerderij om advies te vragen. Bent u niet in de gelegenheid om naar de winkel te gaan dan mag dat natuurlijk ook via de mail. U heeft dan snel antwoord op al uw vragen.
goede middag, nu hebben wij een bankstel 2 maanden oud waar wij zitten doorgezakt as duur bankstel 1800 3zitter wat zouden jullie adviseren voor vulling wij houden van stevige vulling ook niet te hard
2 maanden is wel erg kort, zou in eerste instantie even terug gaan naar de winkel en vragen of zij het voor u kunnen oplossen.
Zit tenslotte garantie op.
Komt u er niet uit, stuur ons gerust een mail van de bank en dan kunnen we kijken wat het beste is om dit probleem op te lossen.