Een stoel uit 1300, die nog steeds gebruikt wordt. Al is het dan niet al te vaak natuurlijk. Ik heb het over de stoel van Koning Edward I, ook wel ‘Saint Edward’s Chair’ of ‘The Coronation Chair’. En die laatste naam, daar gaat het om.
Het is namelijk de stoel waarop de Britse koning (of koningin) zit bij zijn kroning. En dus is de laatste keer dat dit antieke meubelstuk gebruikt werd 2 juni 1953, nu alweer bijna 70 jaar geleden. En daarmee is de huidige koningin van Engeland, Elizabeth II, recordhoudster, want haar illustere voorgangster koning Victoria hield het ‘maar’ 63 jaar vol. En die arme zoon van Elizabeth, prins Charles, maar zijn beurt afwachten.
Ok, terug naar de stoel. Het is een hoge houten stoel, die in 1296 besteld werd door koning Edward I. Maar zoals dat vroeger ging, je mag dan wel iets willen, het is niet ‘vandaag besteld, morgen in huis’.
Want pas in 1297 begon timmerman Walter van Durham aan de klus. Echte haast was er niet, want Edward was al koning, dus de eerste die er tijdens zijn kroning op mocht zitten was zoon Edward II. Wat trouwens de vierde zoon van Edward was. De eerste 3 zoons
overleden allen voor papa overleed. Niet heel ongewoon in die tijd, hij had 19 kinderen (waarvan 16 bij vrouw Eleanor!), waarvan er maar 7 hun vader overleefden
Ok, weer terug naar de stoel, die was uiteindelijk maart 1300 klaar. Onderdeel van de stoel is ook de zogenaamde ‘Stone of Scone’. Dat is de steen waarop dan weer alle heersers van Schotland gekroond werden. Maar aangezien Schotland ten tijde van Edward onderdeel van het Britse rijk was (en nog steeds is), vond Edward het logisch om de stoel op die steen te laten zetten. Die steen is trouwens nog eens gestolen, door Schotse nationalisten. Het duurde ruim 2½ jaar voordat die werd teruggevonden, net op tijd voor de kroning van Elizabeth II. En in 1996 is de steen ceremonieel teruggeven aan Schotland, op voorwaarde dat ‘ie geleend mag worden voor de volgende kroning.
En dan de hamvraag, wordt dat Charles? Of toch zijn zoon William? En; wat gebeurt er als de twee landen uit elkaar gaan? Want daar zijn ze in Schotland toch wel serieus mee bezig, nu die Brexit hen door Engeland door de strot is gedouwd.