Kersenhout is een van de duurdere houtsoorten die gebruikt kan worden voor meubels. Omdat kersenhout behoorlijk duur is wordt er vaak gebruik gemaakt van kersen fineer. Dit is MDF hout dat afgewerkt is met een dun laagje kersenhout. In de betere meubelzaken kunt u ook massief kersenhout vinden.
Kersenhout is een natuurlijk product en daarom is het belangrijk dat u er rekening mee houdt dat het hout nog kan ‘werken’, denk hierbij aan krimpen of uitzetten. Om uw meubel een zo lang mogelijk leven te geven is het van belang dat u de luchtvochtigheid van uw huis in de gaten houdt. Een luchtvochtigheid van 55% is het perfecte klimaat voor uw houten meubels. Met deze luchtvochtigheidsgraad zal uw houten meubel veel langer mee gaan.
Luchtvochtigheid meten
Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid van uw huis meten. Heeft u een weerstation? Dan staat het hier vaak ook op aangegeven. Luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% is ideaal en luchtvochtigheid rond de 55% is ideaal voor u en uw houten meubels.
Heeft u een te lage luchtvochtigheid? Dan kunt u dit simpel oplossen met bakjes water aan de verwarming. Is uw huis juist te vochtig? Zorg er dan voor dat het goed geventileerd word. Verder kunt u ook nog gebruik maken van vochtvreters en ook een airconditioning kan bijdragen aan een lagere luchtvochtigheid.
De kleur van het kersenhout behouden
Veel mensen denken dat kersenhout rood van kleur is maar dit is niet altijd het geval. De rode kleur is vaak veroorzaakt door een rode pigment laag die gebruikt word voor de afwerking. De rode kleur is dus niet de natuurlijke kleur van kersenhout, deze kan verschillende kleurtinten hebben van lichtbruin tot roodbruin.
Houdt u van deze roodbruine kleur en wilt u de kleur versterken? Dan kunt u het meubel nog een paar weken in het zonlicht zetten. Hierbij is het wel belangrijk dat het hout nog niet behandeld is.
Om de kleur te behouden kunt u het meubel het beste afwerken met een olie. Hiervoor kunt u kleurolie gebruiken maar het is ook mogelijk om transparante olie te gebruiken. Met deze natuurlijke meubelolie krijgt uw meubel ook meteen bescherming tegen vocht en warmte. Ook de Wood Classic Oil is een aanrader! Dit product frist niet alleen op maar camoufleert ook nog eens de fijne krasjes.
Om het mooiste resultaat te bereiken kunt u het meubelstuk het beste eerst eventjes licht opschuren met een fijn staalwolletje. Hierbij is het belangrijk dat u altijd met de nerf mee schuurt. Meer informatie over meubels in de olie zetten kunt u lezen in dit blog dat we al eens eerder geschreven hebben.
Ik heb massief houten tafels van kersenhout. Ik wil deze opnieuw schuren en in de olie zetten. Kunt mij vertellen waarmee ik de oude olie laag kan verwijderen. Ervaring is wanneer deze afschuur het schuurpapier zeer snel vol zit.
Schuren is het beste, eerst een wat grof schuurpapier gebruiken en dan steeds fijner.
Regelmatig een nieuw stuk schuurpapier pakken.
Verder kunt u het behandelen met deze kit.
https://www.leer-onderhoud.nl/winkel/woca-diamond-oil-active-box/
Ik heb een kersenhouten fineer tafel van goede kwaliteit, redelijk mat gelakt. Hij is 20 jaar oud en heeft een opknapbeurt nodig. Het blad heeft enkele krassen (niet heel diep) en ook een paar kleine inktstrepen/vlekjes. Ik heb al wat gelezen over licht schuren met een staalsponsje of zo. Of zou ik met een reiniger en daarna een wasproduct of meubelolie dit aan kunnen pakken?
Mail even een foto naar info@meubelvisie.nl zij kunnen u direct verder helpen.